Stad Rotterdam blaast coöperatief wonen nieuw leven in


In Rotterdam groeit de beweging om wooncoöperaties opnieuw op de kaart te zetten. Dat is te danken aan RoCoCo, de Rotterdamse Coalitie voor Wooncoöperaties, die voortkomt uit het Stadsmakerscongres. Deze brede coalitie van bewoners, ontwerpers, procesbegeleiders, architecten, beleidsmakers en organisaties als de gemeente en Cooplink maakt coöperatief wonen opnieuw bespreekbaar – en vooral: uitvoerbaar. RoCoCo werkt aan concrete trajecten, beïnvloedt beleid en bereidt momenteel de allereerste Rotterdamse Dag voor Wooncoöperaties voor op 25 juni. Daarmee zet Rotterdam zichzelf weer op de kaart als laboratorium voor vernieuwende woonvormen.

RoCoCo gelooft dat coöperatief wonen niet iets is voor de marge, maar een volwaardig alternatief tussen sociale huur en de commerciële woningmarkt. Door bijeenkomsten te organiseren, kennis te delen en partners te verbinden, maakt RoCoCo vaart. Begin dit jaar trapten ze af met onder meer een boekpresentatie rond Cooperative Conditions van Anne Kockelkorn en een filmvertoning over De Warren, een Amsterdamse pionier. De coalitie wil laten zien dat coöperatief wonen geen utopie is, maar een haalbaar model voor een betaalbare, inclusieve stad.

Rotterdamse Dag voor Wooncoöperaties

Een eerste testcase dient zich aan in Schiehaven-Noord, een transformatiegebied op Rotterdamse schaal. Tijdens een gemeenteraadszitting pleitte RoCoCo daar voor concrete keuzes in plaats van vrijblijvende ambities. Ze deden het voorstel om in het gebied ruimte te reserveren voor minstens één wooncoöperatie, goed voor zeker 15% van de woningen, waarvan 70% betaalbaar. Daarmee toont de groep hoe beleidsbeïnvloeding kan samengaan met ontwerpkracht en maatschappelijke visie. Schiehaven-Noord is zo niet alleen een stadsdeel in wording, maar ook een mogelijk voorbeeld van hoe coöperatief wonen vorm kan krijgen in de praktijk.

Een eerste groot publieksmoment komt er op woensdag 25 juni, tijdens de allereerste Rotterdamse Dag voor Wooncoöperaties – een initiatief van RoCoCo en AIR binnen de Rotterdam Architectuur Maand. De dag brengt ervaringsdeskundigen, initiatiefnemers en beleidsmakers samen om kennis en inspiratie te delen. Verwacht boeiende presentaties van succesvolle coöperaties uit andere steden, hands-on workshops rond juridische en financiële aspecten, en sessies over hoe je als groep een project van de grond krijgt. Ook matchmaking voor geïnteresseerden in nieuwe wooncoöperaties staat op het programma. De dag is bedoeld voor iedereen die coöperatief wonen mee mogelijk wil maken in Rotterdam – van dromer tot doener. Meer praktische info en inschrijven kan via deze link.