faq

Kan ik genieten van een meerwaarde bij verkoop van mijn aandelen?

Als je uit de coöperatie stapt en je aandelen verkoopt, krijg je geen of slechts een beperkte meerwaarde op je aandelen terug. De waarde van een aandeel van een wooncoöperatie blijft immers min of meer onveranderlijk. Het principe van de vaste waarde van aandelen heeft tot doel om de waarde van het vastgoed te onttrekken aan speculatie en de woonprijzen, ook voor toekomstige coöperanten, laag te houden. Lees meer


Wat als mijn wooncoöperatie failliet gaat?

Net zoals elke andere vennootschap kan ook een coöperatie failliet gaan. Als aandeelhouder bestaat de kans dat je weinig tot niets kan recupereren van het geld dat je hebt ingebracht in ruil voor aandelen.

Daarom is het voor iedereen die participeert in een coöperatie – als bewoner of als investeerder – van het grootste belang om de financiële gezondheid van de coöperatie na te gaan. Hiervoor kan je de jaarrekeningen raadplegen die beschikbaar zijn via de balanscentrale van de Nationale Bank of de Kruispuntbank Ondernemingen. Lees meer


Kan een wooncoöperatie haar gebouwen verkopen?

Een wooncoöperatie is een autonome organisatie die haar beslissingen neemt binnen het kader van de missie van de coöperatie. Afhankelijk van deze missie kan het zijn dat de wooncoöperatie ervoor kiest om een gebouw te verkopen. In wooncoöperaties is het meestal zo dat de eventuele meerwaarde die coöperanten kunnen realiseren op hun aandelen wanneer ze de coöperatie verlaten, beperkt is. Een meerwaarde die gerealiseerd wordt op de verkoop van een gebouw, wordt dus niet doorgeschoven naar de coöperanten, maar wordt gebruikt om de missie van de coöperatie verder te realiseren.


Heb je ook een vraag?

Stuur een bericht aan Peggy Totté (peggy@architectuurwijzer.be) en/of Lieve Jacobs (lieve.jacobs@cera.coop). Mogelijks voegen we vraag en antwoord toe aan dit lijstje FAQ.