pilootprojecten in brussel

In Brussel zijn groepen mensen aan de slag om de weg vrij te maken voor de ontwikkeling van coöperatieve woonprojecten. Deze pilootprojecten worden ondersteund door de coöperatieve actie van Community Land Trust Brussels en haar partners.


Tatibah: coöperatief en collectief leven

De groep heeft ervoor gekozen om 12 tot 20 huishoudens van verschillende generaties samen te brengen om een project en een gedeelde leefruimte te creëren die een culturele en sociaaleconomische mix aanmoedigt. Voor Tatibah is het belangrijk om een evenwicht te hebben tussen private en gedeelde woonruimtes.

Wat wil Tatibah doen?

Tatibah is een collectief van betrokken burgers die ervoor kiezen om dichter bij elkaar te leven en meer met elkaar te delen. De leden zijn overtuigd van coöperatief denken en zien het als het antwoord op wat ze willen. In eerste instantie willen ze een woonproject bouwen voor minstens 10 gezinnen in de Brusselse regio. In dit project plannen ze voldoende collectieve ruimte waar delen de leidraad is. De groep kiest resoluut voor een mix van alleenstaanden, jonge koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Met het coöperatieve model hopen ze op termijn deze mix te kunnen uitbreiden naar kansengroepen die het momenteel moeilijk hebben op de woningmarkt. Lees meer


COBHA

De Coopérative Bruxelloise d’Habitat (COBHA) zet coöperatieve, anti-speculatieve en ecologische woonprojecten op in Brussel.

Het doel van de coöperatie is:

  • Gebouwen van de speculatieve vastgoedmarkt halen
  • Toekomstige bewoners betrekken bij bouwprojecten
  • Het beheer van gebouwen teruggeven aan de bewoners
  • Bewoners een huur garanderen die de werkelijke kosten van het gebouw weerspiegelt
  • Middelen en ruimtes delen met gezond verstand en solidariteit
  • Bouwen volgens hoge ecologische normen