Vakjury Architectuurprijs Gent bekroont coöperatief project Bellefleur


De Architectuurprijs Gent – een initiatief van de Stad Gent, de stadsbouwmeester en architectuurvereniging Archipel, samen met het Architectuurplatform Gent – gaat deze editie naar het coöperatieve woonproject Bellefleur van Havana architecten. De vakjury geeft daarmee een sterk signaal: betaalbaar wonen en alternatieve woonvormen zoals het coöperatief model staan hoog op de agenda.

Bij de twintig nominaties stonden heel wat in het oog springende projecten, zoals het Wintercircus of de fietsbrug over de Watersportbaan. De vakjury, met architect Kelly Hendriks van B-ILD als voorzitter, koos echter voor het atypische coöperatieve woonproject Bellefleur van Havana architecten in opdracht van Wooncoop. Om deze zeven historische woongebouwen in de wijk Brugse Poort-Rooigem sneller te kunnen renoveren, opteerde het projectteam voor een eenvoudige meldingsprocedure in plaats van een voor de hand liggende maar tijdrovende vergunningsprocedure.

Ondanks de beperkingen die een meldingsprocedure met zich meebrengt, kan het verenigde bouwteam een bijzonder geslaagde renovatie voorleggen, met onder meer een bijkomende trap en een gemeenschappelijke tuin en binnenkoer. Die koer wordt ingezet als wasplek, zithoek en ontmoetingsplek.

Minimale middelen

Wat betreft de architectuur van het coöperatief woonproject Bellefleur, waardeerde de jury vooral de slimme manier waarop het bestaande gebouw is herbestemd. “De architecten slaagden erin om met minimale middelen en door in te zetten op het alternatief van meldings- in plaats van vergunningsplicht, een project te realiseren dat niet alleen functioneel, maar ook esthetisch en duurzaam is,” aldus de jury.

Het project laat zien dat “goede architectuur niet afhankelijk is van dure materialen of imposante nieuwbouw, maar van slimme, toekomstgerichte ingrepen die met weinig middelen veel impact hebben.” Door het hergebruik van een beschermd gebouw binnen de stedelijke context, biedt Bellefleur een inspirerend voorbeeld van duurzame renovatie.

Voorbeeldproject

Het coöperatieve woonmodel van Bellefleur biedt een sterke basis voor sociale cohesie. De jury schrijft in haar verslag: “De gedeelde binnentuin, de doordachte indeling van de ruimtes en het coöperatieve model zorgen ervoor dat dit project een voorbeeld is voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen.”

Door de nadruk te leggen op collectiviteit, zowel in de gedeelde fysieke ruimte als in het proces van samenwerking tussen architecten en bewoners, toont dit project hoe coöperatief wonen kan bijdragen aan betaalbare en duurzame huisvesting in stedelijke gebieden. Het model is volgens de jury “niet alleen toekomstgericht, maar laat ook zien hoe ontwerpers en opdrachtgevers kunnen samenwerken om met beperkte middelen een hoogwaardige leefomgeving te creëren.”