Wooncoöperaties in Vlaanderen

wooncoop

Wooncoop werd opgericht in 2017 en is een van de snelst groeiende wooncoöperaties in Vlaanderen. Wooncoop koopt bouwgronden en renovatiepanden met de financiële inbreng van bewoners-coöperanten en externe investeerders. Daarna maakt de coöperatie de panden klaar voor verhuur en onderhoudt ze de projecten tijdens de bewoning. 

Elke huurder is aandeelhouder van minimaal drie aandelen van 250 euro en is dus mede-eigenaar van de coöperatie. Om de inspraak in het beleid en beheer van de woningen te verzekeren, zijn de bewoners vertegenwoordigd in de raad van bestuur. 

De coöperatie heeft tot doel om goed wonen betaalbaar te maken voor een breed publiek. In het bijzonder wil ze woningen aanbieden aan mensen die het moeilijker hebben om een woning te verwerven op de private markt, zoals starters, singles en eenoudergezinnen. Lees meer


Oak Tree Projects

Oak Tree Projects werd opgericht in 2017 als wooncoöperatie met een erkenning als sociale onderneming. Haar doel is het realiseren van een betaalbare en inclusieve samenleving voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood. Hiervoor bouwen zij samen met de bewoners, familieleden en sympathisanten ‘Oak Tree-huizen’. Dat zijn woningen waar drie tot acht personen met een zorgvraag zelfstandig kunnen wonen.

Om de zorg te organiseren, zet Oak Tree Projects samenwerkingsverbanden op met de gemeente, buurtwerkingen, de zorgsector en mantelzorgers. Zowel bewoners als externe aandeelhouders investeren in de coöperatie. Bewoners betalen huur en lidmaatschapsbijdragen in ruil voor wonen en diensten.

Meer weten? Zie website Oak Tree Projects.


Collectief Goed

In 2015 bundelden Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, Dienstenthuis/CAW Antwerpen en de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning hun krachten om Collectief Goed op te richten, een coöperatieve vennootschap met een erkenning als sociale onderneming. Het doel van de coöperatie is om betaalbare en kwalitatieve huisvesting aan te bieden aan grote gezinnen in armoede.

De wooncoöperatie is ontstaan vanuit de vaststelling dat de sociale huisvestingsmaatschappij kampt met een tekort aan woningen voor grotere gezinnen. Omwille van beperkte budgetten en kostenefficiëntie geeft de sociale huisvestingsmaatschappij voorrang aan appartementen (ten opzichte van eengezinswoningen) bij renovaties. Dat maakt totaalrenovaties van verouderde eengezinswoningen niet haalbaar. Bij een eventuele verkoop vallen die panden vaak in handen van huisjesmelkers en verdwijnen ze van de sociale markt. De Ideale Woning besliste daarom om via ‘inbreng in natura’ 77 huizen ter beschikking te stellen van de coöperatie, die de woningen vervolgens renoveert en verhuurt aan omvangrijke gezinnen op de wachtlijst. Lees meer


Abtshof

Het Abtshof in Gingelom is opgericht in 2017. De wooncoöperatie kocht een historische vierkantshoeve en een stuk landbouwgrond van 2,5 hectare aan. De ambitie van het project is om een intergenerationele woongemeenschap te realiseren met een twaalftal woningen voor gezinnen, koppels of alleenstaanden. 

De wooncoöperatie kiest resoluut voor cohousing en het tot stand brengen van een ecologische en sociale woongemeenschap. De compacte, private units zijn aangevuld met gedeelde ruimtes zoals een keuken, een polyvalente zaal, een wasruimte, ateliers, logeerkamers en een thuiswerkplek. De bewoners wordt gevraagd om zich minstens één dag per week in te zetten voor het project, zoals werk op het veld, onderhoud van de gebouwen of gemeenschappelijke delen, boekhouding, communicatie, koken, enzovoort. Eén dag per maand is er een gezamenlijke werkdag. Lees meer


IBK

Projectontwikkelaar Valor NV en zijn aandeelhouders-aannemers hebben in 2019 de coöperatie IBK opgericht. Zij realiseren duurzame, energiezuinige en betaalbare huurwoningen en gaan via de coöperatie op zoek naar bewoners.

IBK is een voorbeeld van een multistakeholdercoöperatie. Zowel de projectontwikkelaar en de aannemers, als de bewoners, zijn immers coöperant. Ook externe investeerders kunnen aandelen kopen. Elk van deze aandeelhouders heeft een ander belang bij de coöperatie. 

De oprichters creëren via de coöperatie een interessant verkoopkanaal en toekomstig beheersmodel voor hun duurzame en energiezuinige woningen. Lees meer