Binnenkort coöperatief wonen op de Mechelse OVAM-site?


De Stad Mechelen bereidt de verkoop van de OVAM-site aan de Kanunnik De Deckerstraat voor. De stad wil de site nieuw leven inblazen met een project dat een publiek park, het openleggen van de Melaan, betaalbare woningen en een ondergrondse buurtparking combineert. Met deze oproep wil de stad inzetten op de realisatie van een nieuwe eigendoms- en/of woonvorm die voldoet aan de behoefte aan betaalbaar en kwalitatief wonen. De marktverkenning heeft al veel interesse opgewekt, en de leidraad voor de verkoop onder voorwaarden werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

“We willen dat de Mechelaar de kans krijgt om hier zijn of haar toekomst te bouwen,” zegt Greet Geypen, schepen van Wonen en Stadsontwikkeling. “Betaalbaar wonen is voor veel mensen een zorg, en met dit project willen we daar iets aan doen. We willen een omgeving creëren waar mensen met diverse achtergronden samen kunnen leven, met bijzondere aandacht voor wie moeilijk toegang vindt tot betaalbare huisvesting. Door nieuwe eigendomsvormen zoals coöperatief wonen mogelijk te maken, geven we bewoners de kans om samen te investeren in een kwalitatief woonproject in Mechelen.”

Vóór de verkoop van start ging, organiseerde de stad een marktverkenning om na te gaan of er voldoende interesse bestond voor de realisatie van het project. Dit bleek het geval te zijn. In totaal reageerden veertien respondenten, waaronder projectontwikkelaars en initiatiefnemers op het gebied van coöperatief wonen. De meeste respondenten gaven aan dat ze overwegen zich kandidaat te stellen voor het project, eventueel in samenwerking met anderen.

Betaalbaar en collectief woonproject

Het stadsbestuur heeft als doel een collectief en betaalbaar woonproject op de OVAM-site te realiseren. “De voorkeur gaat uit naar een gemengd project, waarbij bijvoorbeeld zorgwonen een plaats krijgt,” aldus nog Greet Geypen. De verwachtingen van het Mechelse stadsbestuur zijn hoog. Het stadsbestuur hoopt dat het woonproject binnen een nieuwe eigendomsvorm, zoals een wooncoöperatie, een voorbeeld kan worden voor de ontwikkeling van toekomstige projecten.

Afgelopen maandag keurde de gemeenteraad de leidraad voor de verkoop alvast goed. Hierbij staan uitgangspunten zoals duurzaam wonen, een groen en publiek toegankelijk binnengebied en ondergrondse buurtparkings centraal. Meer informatie over deze leidraad, de timing en de oproep is te vinden op de website van Stad Mechelen. Geïnteresseerde partijen die een voorstel indienen, worden onder meer beoordeeld op criteria zoals visie, duurzaamheid en de invulling van het woonproject. In het eerste kwartaal van 2025 zal een jury de ingediende voorstellen beoordelen.