Wooncoop lanceert gemeentelijk memorandum met beleidsaanbevelingen


Na hun bijdrage aan de beleidsaanbevelingen voor het Vlaams en federaal parlement, heeft wooncoop, ter gelegenheid van de lokale verkiezingen, een algemeen memorandum opgesteld voor Vlaamse gemeenten. De organisatie roept op om het document mee te ondertekenen en verder te verspreiden. Lokale groepen kunnen dit memorandum, in overleg met wooncoop, aanpassen om beter aan te sluiten bij de specifieke behoeften van hun gemeente.

Wooncoöperaties hebben aanzienlijk potentieel om beleidsmakers te ondersteunen bij het behalen van hun doelstellingen op het gebied van kwalitatief, duurzaam en eerlijk wonen. Investeringen van gemeenten in wooncoöperaties zullen zich in drievoud terugverdienen, door bij te dragen aan een duurzamere, hechtere en welvarendere stad. Een wooncoöperatie is een vorm van economische zelforganisatie door burgers. Het is een groep mensen die samenwerkt om hun woondroom en een maatschappelijke missie te verwezenlijken. Deze vorm van burgerparticipatie biedt beleidsmakers een ideale kans om hun beleid te versterken en vorm te geven.

Beleidsaanbevelingen

In de inleiding van het memorandum wordt beschreven hoe wooncoöperaties kunnen bijdragen aan de oplossing van woonproblemen in elke gemeente. Ze zorgen voor meer welvaart onder de inwoners dankzij het coöperatieve woonmodel, en doordat deze samenwerkingsvorm schaalvoordelen op een democratische manier naar individuen brengt. Ook wordt er beschreven hoe wooncoöperaties de stad efficiënter kunnen maken en de inwoners dichter bij elkaar brengen.

Daarna worden buitenlandse voorbeelden aangehaald, met in het bijzonder aandacht voor Zürich en Genève. De kern van het memorandum bestaat uit acht specifieke beleidsaanbevelingen voor gemeenten:

  1. Erken wooncoöperaties als volwaardige actor
  2. Stel gronden ter beschikking
  3. Maak subsidies voor woningen ook toegankelijk voor wooncoöperaties
  4. Bied hulp bij (voor)financiering
  5. Bied hulp met de waarborg voor bankleningen
  6. Zorg voor een single point of contact of projectmanager binnen de stedelijke diensten
  7. Verleen meer ruimtelijke flexibiliteit aan wooncoöperaties
  8. Help met sensibilisering

Oproep tot verspreiding

Het volledige gemeentelijke memorandum kun je hier lezen of downloaden. Wooncoop doet een oproep aan iedereen om het memorandum te verspreiden binnen zijn of haar gemeente: “Praat met je lokale politici en leg uit waarom jij meer coöperatieve woonvormen in jouw gemeente wil.” Wil je het memorandum aanpassen voor jouw specifieke gemeente? Of wil je met jouw organisatie het gemeentelijk memorandum onderschrijven? Neem dan contact op met Zjef Van Acker via zjef@wooncoop.be.