Ontdek coöperatief wonen en bouwen tijdens gespreksavond in Rotterdam

© KeileCollectief

Benieuwd naar coöperatief wonen en bouwen? Tijdens het ‘Stadsgesprek coöperatief bouwen’ op donderdag 12 december in het Keilepand in Rotterdam wordt ingezoomd op inspirerende voorbeelden en vernieuwende ideeën. Uiteenlopende sprekers presenteren cases uit Nederland, Duitsland en België en bespreken de praktische stappen om een wooncoöperatie te realiseren. In interactieve sessies met Arie Lengkeek – auteur van Operatie Wooncoöperatie – wordt samen met de deelnemers gezocht naar concrete stappen en kantelpunten. Kortom, een avond vol inzichten en inspiratie voor iedereen die meer wil weten over deze woonvorm.

Coöperatief bouwen en wonen wint snel aan populariteit in Nederland, mede door de focus op betaalbaarheid en gemeenschapszin. In steden als Utrecht, Almere en Amsterdam ontstaan steeds meer initiatieven die mensen samenbrengen om hun woonwensen te realiseren. Ook in Rotterdam groeit de interesse: steeds meer bewoners zoeken naar manieren om gezamenlijk woningen te ontwikkelen. Tegelijkertijd werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag aan het Nationaal Fonds Wooncoöperaties, dat naar verwachting begin volgend jaar operationeel wordt. Met een budget van €40 miljoen is dit fonds bedoeld om coöperaties te ondersteunen in hun opstart- en ontwikkelfase.

Inspiratie en kennisdeling

De gespreksavond over coöperatief wonen maakt deel uit van de reeks ‘M4H in de maak’ en biedt een gevarieerd programma dat zowel inspiratie als praktische kennis belooft. Clemens Mol van Stichting !WOON presenteert het Handboek Wooncoöperaties Amsterdam, een gids die inzicht geeft in het ontwikkelproces van coöperatief wonen. Daarnaast bespreekt hij de laatste ontwikkelingen rond het nationale fonds en hoe dit kan bijdragen aan nieuwe wooncoöperaties. Marieke Kums deelt inspirerende voorbeelden uit Duitsland, waarbij zij laat zien hoe coöperaties daar op creatieve en duurzame manieren vorm krijgen. Tjeerd Haccou (Space & Matter) introduceert de methode van Crowdbuilding, waarbij groepen samenwerken om betaalbare woningen te realiseren die perfect aansluiten bij hun gezamenlijke visie.

In het tweede deel van de avond schuiven deelnemers aan bij interactieve tafelsessies. Hier worden ambities en praktische uitdagingen besproken, met als doel om concrete inzichten en strategieën te ontwikkelen voor het realiseren van wooncoöperaties. Onder leiding van moderator Arie Lengkeek, auteur van Operatie Wooncoöperatie, worden de voorwaarden, principes en kwaliteiten van coöperatief wonen verkend. Deelnemers worden actief betrokken om samen op zoek te gaan naar kantelpunten die het mogelijk maken om coöperatief wonen ook in steden zoals Rotterdam tot een succes te maken. Meer informatie over de gespreksavond vind je hier.