Op onze website ‘Coöperatief Wonen’ kijken we vaak over de grenzen heen naar inspirerende projecten in het buitenland. Maar soms gebeurt het omgekeerde en komt de internationale pers een kijkje nemen bij initiatieven hier. Zo bracht het gerenommeerde Duitse magazine Der Spiegel recent een bezoek aan Gent en het wooncoop-project Bellefleur. In een uitgebreid artikel – met als ondertitel ‘Een dag in de hoofdstad van het delen’ – belicht Der Spiegel hoe de stad een voortrekkersrol speelt in de Commons-beweging en welke impact coöperatieve woonvormen hebben op stedelijk samenleven.
De Commons-beweging in Gent biedt een derde weg tussen de staat en de markt. Het idee is dat burgers zelf collectief bepaalde voorzieningen beheren, zoals wonen, mobiliteit en voedsel. Dit model gaat in tegen de gangbare trend van privatisering en individualisering en stelt in plaats daarvan samenwerking en gedeeld eigenaarschap centraal. In Gent zijn er meer dan 500 initiatieven die op deze principes zijn gestoeld, variërend van cohousing tot solidarische landbouw.
Naar een meer duurzame economie
Een van die initiatieven is wooncoop, een coöperatie die woningen aankoopt en verhuurt aan haar leden. Bellefleur, een recent geopend co-housingproject van wooncoop, wordt in het artikel van Der Spiegel uitgelicht als een voorbeeld van hoe coöperatief wonen de band tussen bewoners kan versterken. Het project bestaat uit 24 appartementen, waarvan de bewoners naast hun eigen woning ook gedeelde ruimtes zoals een tuin en wasfaciliteiten beheren. De coöperatieve structuur biedt bewoners meer zeggenschap en financiële stabiliteit dan de reguliere huurmarkt.
Naast wonen komen ook andere initiatieven aan bod in het artikel, zoals De Goedinge, een boerderij waar consumenten vooraf investeren in de oogst en zo de risico’s van landbouw samen delen. Verder wordt er ingezoomd op Gentse deelinitiatieven zoals tool libraries en autodelen, die onderdeel uitmaken van een bredere verschuiving naar een meer duurzame en collaboratieve economie.
Gent als laboratorium
Der Spiegel besteedt ook aandacht aan de uitdagingen van dit model. Hoe schaalbaar is het? Kan het een breed publiek bereiken? Op dit moment zijn coöperatieve woonprojecten nog niet de norm en blijft de vraag hoe ze verder kunnen groeien zonder hun kernwaarden te verliezen. Wooncoop heeft momenteel zo’n 78 woningen in beheer, maar mikt op 1000 tegen de jaren 2030. Ook beleidsmatige ondersteuning blijft cruciaal om dergelijke initiatieven levensvatbaar te houden.
Wat het artikel vooral benadrukt, is hoe Gent een laboratorium is voor een andere manier van leven en wonen. Door samenwerking en gedeeld eigenaarschap te omarmen, laten de Gentenaars zien dat er alternatieven zijn voor de traditionele consumptiemaatschappij. Der Spiegel ziet in Gent een stad die experimenten niet schuwt en waarin de Commons-beweging een inspiratie kan zijn voor andere steden wereldwijd.
Ontdek Bellefleur en andere coöperatieve projecten op de expo ‘Hier wil ik wonen!’, van 13 februari tot 1 juni 2025 in C-mine Genk en van 20 juni 2025 tot 25 januari 2026 in STAM Gent.