Op 27 februari vond in Sint-Niklaas het slotevent plaats van het Leertraject Coöperatieve Woonprojecten. Dit traject liep sinds de zomer van 2022 en onderzocht de haalbaarheid van wooncoöperaties in vijf lokale proeftuinen: Antwerpen, Gent, Lier, Kampenhout en Zedelgem. Tijdens het event werden de verworven inzichten gedeeld door betrokken experten en beleidsmakers. Daarnaast werd ook de publicatie Pionieren met wooncoöperaties. Hefbomen voor overheden voorgesteld, net zoals het leertraject zelf een initiatief van het agentschap Wonen in Vlaanderen en Departement Omgeving, in partnerschap met Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed. De begeleiding van de projecten gebeurde door Architectuurwijzer, Tweeperenboom en Cera.
Tijdens het event kwamen naast reflecties uit de proeftuinen ook andere pioniers uit de sector aan het woord. Beleidsmakers en praktijkexperten deelden hun ervaringen en bespraken de uitdagingen en kansen voor wooncoöperaties in Vlaanderen. De dag werd afgesloten met een netwerkmoment en een rondleiding op de site Patershof, waar het event plaatsvond.
Hefbomen voor overheden
De publicatie Pionieren met wooncoöperaties. Hefbomen voor overheden biedt concrete handvatten voor overheden die de oprichting en ontwikkeling van wooncoöperaties willen ondersteunen. Het rapport bevat inzichten uit praktijkervaringen en schetst beleidsmatige hefbomen die coöperatief wonen in Vlaanderen verder kunnen stimuleren. De publicatie is gratis te bestellen of te downloaden via deze link: Pionieren met wooncoöperaties.
Het slotevent toonde aan dat coöperatief wonen steeds meer aandacht krijgt binnen Vlaanderen, zowel vanuit de praktijk als het beleid. De inzichten uit de proeftuinen en de nieuwe publicatie bieden concrete inspiratie voor toekomstige initiatieven. Overheden, experten en wooncoöperaties blijven verder zoeken naar manieren om dit model breder ingang te doen vinden en zo een diverser en toegankelijker woonlandschap te creëren in Vlaanderen.