Op 13 februari opende in C-mine Genk de tentoonstelling Hier wil ik wonen! Coöperatief woondromen in Vlaanderen, een initiatief van Architectuurwijzer. De expo brengt inspirerende woonprojecten uit binnen- en buitenland samen en toont hoe coöperatief wonen een alternatief kan bieden voor de klassieke woningmarkt. De enthousiaste reacties van zowel professionals als spontane bezoekers bevestigden de impact van de tentoonstelling.
Tijdens de opening van de expo waren de reacties unaniem positief. Bezoekers en professionals uit de wereld van architectuur en (coöperatief) wonen lieten zich enthousiast uit over de opzet en inhoud van de tentoonstelling. Voor Rozemie Claeys (AG Vespa) voelde de expo als “een droomreis”, waarbij de combinatie van kleurrijke beelden, plannen en maquettes een afwisselend en inspirerend geheel vormde. Ze prees de manier waarop de expo bezoekers meeneemt in het verhaal van coöperatief wonen en hen doet nadenken over alternatieve woonvormen.
Voor velen waren de maquettes een absolute blikvanger. “Dat lijkt mij een enorm werk geweest, heel mooi in detail,” merkte een bezoeker op. Een andere bezoeker benadrukte hoe de tentoonstelling haar inzicht in coöperatief wonen vergrootte: “Ik had wel al gehoord van het concept, maar het zo uitgebreid gepresenteerd krijgen, met alle details en achtergronden, verraste en inspireerde me enorm.”
Maatschappelijke waarde
Ook Frederik Serroen, teamlid bij de Brusselse Bouwmeester, was onder de indruk van de manier waarop de expo Vlaamse en internationale voorbeelden combineerde. “De tentoonstelling toont een sterke dialoog tussen buitenlandse referenties en de ontwikkelingen in België. Dit helpt om de potentie van het coöperatief model beter te begrijpen.” Hij ziet bovendien toekomst in deze woonvorm: “Door de oververhitte woningmarkt zijn mensen steeds vaker op zoek naar alternatieven. Coöperatief wonen biedt een antwoord op die uitdaging en kan veel mensen aanspreken.”
Hélène Stryckman van Community Land Trust Brussel benadrukte de maatschappelijke waarde van de expo. “Ik ben zo blij een hele tentoonstelling te zien over wooncoöperaties, en vooral dat er in België een lange geschiedenis van coöperaties is.” Volgens haar biedt dit model hoop voor de toekomst, juist omdat het flexibel is en zich aan verschillende woonnoden kan aanpassen. “Dat is wat magisch is aan coöperaties: je bouwt niet alleen je woning, maar ook de voorwaarden ervan, wat ervoor zorgt dat deze woonvorm voor een breed publiek toegankelijk blijft.”
Nood aan praktijkvoorbeelden
Edith Wouters (AR-TUR) loofde de brede toegankelijkheid van de expo. “Een heel boeiende tentoonstelling, zeker ook voor een breed publiek,” stelde ze. Ze wees bovendien op het belang van kennisoverdracht en ondersteuning. “Overheden kunnen hier veel van leren. Willen we coöperatief wonen in Vlaanderen een echte kans geven, dan zijn niet alleen financiële prikkels nodig, maar ook een bredere verspreiding van kennis en goede praktijkvoorbeelden.”
Naast de inhoudelijke meerwaarde viel de vormgeving van de tentoonstelling sterk in de smaak. “De kleurencombinaties en de grafische stijl spreken direct aan,” merkte een bezoeker op. “De expo is zeer doordacht samengesteld, van de maquettes tot de begeleidende publicaties en de opstelling van de ruimte.” De tentoonstelling blijkt niet alleen een bron van inspiratie, maar ook een uitnodiging om verder te onderzoeken hoe coöperatief wonen een duurzame en sociale toekomstvisie kan bieden.
Foto © Boumediene Belbachir