Naar meer wooncoöperaties in Brussel


Naar aanloop van de regionale verkiezingen van 9 juni, lanceerde de COOPBXL Coalitie, gecoördineerd door Community Land Trust Brussels (CLTB) en met de steun van CERA, een reeks aanbevelingen voor meer wooncoöperaties in Brussel. Geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven in andere Europese steden ziet de coalitie collectief eigendom als een uitweg uit de wooncrisis. Met het memorandum wil ze de toekomstige Brusselse regering aansporen om een duurzame opkomst van wooncoöperaties in de hoofdstad mee mogelijk te maken.

Het memorandum stelt onder meer voor om een begeleidingsdienst voor wooncoöperaties op te zetten en te voorzien in specifieke financieringsmodellen voor de aankoop van gebouwen. Belastingverlagingen, subsidies voor de renovatie van gebouwen en voorrang bij de aankoop van overheidsterreinen kunnen coöperaties aantrekkelijker maken. Daarnaast wordt geadviseerd om juridische ondersteuning te bieden bij het oprichten van coöperaties en om een wettelijk kader te creëren dat het proces vereenvoudigt.

De COOPBXL Coalitie benadrukt dat de gevestigde woningmarkt voor veel mensen onbereikbaar is geworden en gelooft dat wooncoöperaties niet alleen betaalbaardere huisvesting kunnen bieden, maar ook meer sociale samenhang kunnen creëren. Met de regionale verkiezingen voor de deur blijft het initiatief van COOPBXL Coalitie in de schijnwerpers, in de hoop dat de toekomstige Brusselse regering de aanbevolen maatregelen zal omarmen.

Klik hier om het memorandum van de COOPBXL Coalitie te downloaden.