Stadsform, Endeavour en Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) publiceerden met ‘Sociaal Rechtvaardige Bouwshift’ een gezamenlijk manifest dat pleit voor een rechtvaardiger woonbeleid. Het focust op een duurzaam, eerlijk en inclusief ruimtelijk beleid en benadrukt het belang van sociale rechtvaardigheid in de huisvestingssector. Een sociaal rechtvaardige bouwshift steunt voor de ondertekenaars van het manifest op zes pijlers. Een van die pijlers is de investering in inclusieve ontwikkeling en anti-speculatieve woonvormen zoals coöperatief wonen.
“Op vlak van huisvesting moeten we rechtzetten wat we de afgelopen decennia hebben verwaarloosd”, zo staat in het manifest ‘Sociaal Rechtvaardige Bouwshift’. Door te investeren in nieuwe sociale, betaalbare en aangepaste woningen in stadswijken en dorpskernen, dicht bij de nodige sociale voorzieningen, kunnen we volgens Stadsform en Endeavour ouderen en kwetsbare mensen naar zorg toe brengen, in plaats van omgekeerd. Betaalbare gronden activeren is daarbij cruciaal, en vraagt initiatief van de overheid.
Inclusieve en duurzame woonvormen
Daarnaast, zo stellen de ondertekenaars van het manifest uitdrukkelijk, mogen nieuwe ontwikkelingen geen nieuwe speculatiemarkt worden: “De overheid moet ruimte creëren voor wooninitiatieven die speculatie remmen. We denken daarbij aan community land trusts, wooncoöperatieven en huurdersbonden.”
Stadsform en Endeavour zien deze voorbeelden vandaag op kleine schaal als motor voor meer inclusieve en duurzame woonvormen, op maat van hun bewoners en omgeving. Ze benadrukken dat we de bestaande verouderde wijken en woonensembles niet mogen vergeten: “Hier zijn meer investeringen nodig om de duurzame renovatie van het woonbestand collectief te organiseren. Een kwalitatieve woning voor iedere Vlaming is immers een basisrecht.”
Lees het volledige manifest ‘Sociaal Rechtvaardige Bouwshift’ op de website van Stadsform.