Op 19 juni opende de expo Hier wil ik wonen! in het STAM. En regionale zender AVS was erbij. In de reportage wordt de coöperatieve woonvorm uit de doeken gedaan door Peggy Totté. Zij is curator van de expo, die bezoekers wil laten kennismaken met dit minder bekende model waarin gedeelde eigendom en solidariteit samenkomen. “We beschouwen coöperatief wonen als een derde vorm, naast huren en kopen,” legt Totté uit. Volgens haar kan het een vernieuwend antwoord bieden op de wooncrisis door eigenaarschap op een andere manier te organiseren.
Coöperatief wonen is iets anders dan cohousing, benadrukt Peggy Totté. Wie deelneemt, koopt geen appartement, maar een aandeel in de coöperatie die eigenaar is van het volledige gebouw. “De coöperatie is eigenaar van het pand en zo ben jij onrechtstreeks ook mede-eigenaar,” zegt ze. Daardoor ontstaat een vorm van gedeeld eigenaarschap die zekerheid biedt zonder de hoge instapdrempel van klassiek kopen.
Stabiele prijzen en collectief engagement
Een belangrijk aspect is de betaalbaarheid op langere termijn. Nieuwe projecten vergen forse investeringen, maar eens het gebouw er staat, blijven de kosten stabiel. “Elk nieuwbouwproject kost heel veel geld. Dus ook in het begin moeten we hard zoeken om die prijs zo laag mogelijk te houden,” legt Totté uit. Net omdat je aan kostprijs woont, stijgen de uitgaven niet mee met de markt. “Doordat die prijs constant blijft en de marktprijzen ondertussen stijgen, krijg je op termijn een heel sterke, mooie betaalbaarheid,” voegt ze toe.
Historisch idee met nieuwe urgentie
Hoewel het principe vernieuwend oogt, heeft het diepe wortels. Zo bestond het gedeeld eigenaarschap 100 jaar geleden al in Gent. “Op dat moment hadden we nog geen wooncoöperaties. Het is vertrokken vanuit een coöperatie van bakkers,” vertelt Totté. In tijden van crisis – vroeger broodnood, vandaag een wooncrisis – zoeken mensen nieuwe manieren om zekerheid te creëren. “Op het moment dat we in een wooncrisis komen, wordt het heel interessant om je wonen op een andere manier te organiseren via die coöperaties,” besluit ze.
De tentoonstelling Hier wil ik wonen! loopt nog tot eind januari 2026 in het STAM en is gratis toegankelijk. De reportage van AVS kun je hier bekijken.