Zwitserse wooncoöperatie La Ciguë sleept World Habitat Award in de wacht

La Ciguë, een coöperatie voor studentenhuisvesting in Genève, Zwitserland, viel in de prijzen bij prestigieuze World Habitat Awards 2024. De Awards zijn een initiatief van World Habitat, de internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor fatsoenlijke huizen voor iedereen. La Ciguë werd bekroond voor haar baanbrekende aanpak van betaalbare studentenhuisvesting. Sinds de oprichting in 1986 heeft La Ciguë haar portfolio gestaag uitgebreid, beheert het bijna 740 kamers op toplocaties in het stadscentrum en biedt het studenten de broodnodige financiële verlichting. Eind vorig jaar bezocht Architectuurwijzer met een uitgebreide Belgische delegatie het project Les Ouches van La Ciguë tijdens de Cera Coop Tour Genève.

De stad Genève is de duurste plek in Europa om te wonen. Onbetaalbare huren en een tekort aan geschikte woonruimte maken het moeilijk voor studenten om geschikte woonruimte te vinden. Velen wonen uiteindelijk in ondermaatse woningen, pendelen van buiten de stad of werken lange dagen om de huur te kunnen betalen.

Protesten tegen het gebrek aan betaalbare huisvesting in Genève leidden in 1986 tot de oprichting van La Ciguë. De studentenhuisvestingscoöperatie beheert nu bijna 740 kamers in het stadscentrum. Ongeveer 60% hiervan zijn gedeelde appartementen in leegstaande panden die gehuurd worden van overheidsinstanties en particuliere eigenaren. De overige 40% bevindt zich in acht panden die door La Ciguë zijn ontwikkeld. Deze gebouwen hebben zeer hoge energie-efficiëntienormen en bevatten commerciële ruimtes om het gemeenschapsleven te versterken.

Solidariteitsprojecten

De kamers worden uitsluitend verhuurd aan mensen in opleiding, zoals studenten, stagiaires en leerlingen, die lid worden van de coöperatie. De huurprijzen liggen meestal 55% lager dan de gangbare marktprijzen en de bewoners kunnen maximaal vijf jaar blijven.

In 2022 genereerden de huurkosten van de coöperatie een inkomen van CHF 3,5 miljoen. Dit wordt gebruikt om de operationele kosten van La Ciguë te betalen. Als non-profitorganisatie wordt al het geld dat overblijft doorgesluisd naar toekomstige huisvestingsprojecten of solidariteitsprojecten om kwetsbare mensen lokaal en internationaal te helpen.